Heb je al een robotstofzuiger? Dan herken je je misschien in de verhalen dat je thuis komt en vervolgens ontdekt dat de robotstofzuiger is vastgelopen. Op een kabel, een sok, of iets totaal anders. Dat ene item dat je vergeten bent op te ruimen zorgt ervoor dat je niet thuis komt in een schoon huis. Nog fijner is het wanneer de hond of kat in huis heeft gepoept en je robotische huishoudhulp zo vriendelijk is geweest het uit te smeren over de hele gehele vloer! Dit soort situaties kan je eindelijk achter je laten wanneer je kiest voor een robotstofzuiger met “3D Obstakel Vermijding” technologie.

3d obstakel vermijding lidar laser

De meest geavanceerde vorm van navigeren voor een robotstofzuiger gebeurd met een LiDAR laser. Dezelfde technologie wordt toegepast bij zelfrijdende auto’s en is zeer accuraat en efficiënt. Bij een robotstofzuiger zit deze roterende onzichtbare laser normaliter bovenop op een hoogte van rond de 9 centimeter. Alles in de ruimte dat op deze hoogte zichtbaar is kan de stofzuigerrobot uiterst goed detecteren, in kaart brengen, en omheen navigeren. Dit is dan ook vaak de navigatietechnologie waar de beste en duurste robotstofzuigers gebruik van maken.

Lage obstakels

De laag liggende obstakels die onder de hoogte van de laser uitkomen zijn echter veel moeilijker te detecteren door de robot. Betreft het een zwaar object dan wordt de bumpersensor geactiveerd en dan zal de robotstofzuiger omdraaien of eromheen rijden. Is het object te licht in gewicht om de bumpersensor te activeren dan wordt het object vooruit gesleept. Is het object lager dan de bumper, zoals een sok of kabel, dan is de kans groot dat de robotstofzuiger erop vastloopt. De nieuwste “3D Obstacle Avoidance” voorkomt dit probleem en zorgt ervoor dat ook de objecten onder de hoogte van de laser worden gedetecteerd. Combineer de LiDAR laser met de nieuwste 3D Obstacle Avoidance en je hebt een haast onverslaanbare robot!

3D Obstakel Vermijding

Met “3D Obstacle Avoidance”, oftewel 3D Obstakel Vermijding, wordt het probleem getackeld van losliggende objecten op de grond. De robotstofzuiger is in staat om deze objecten op de grond te herkennen door middel van een infrarood 3D sensor aan de voorzijde. Soms in combinatie met een tweede LiDAR laser. Door de 3D sensor wordt het laag liggende object gedetecteerd, herkend en ontweken. Laat je een kledingstuk slingeren of poept je huisdier onverhoopt in huis? Geen zorgen, een robotstofzuiger zoals de Dreame L10s Ultra rijdt er zonder problemen omheen.

3d obstakel vermijding dreame l10 pro

Wil je een robotstofzuiger met deze 3D technologie let dan goed op. Bijna elke robotstofzuiger model benoemt wel een bepaalde vorm van obstakel vermijding (of obstacle avoidance). Dit zie je ook bij verouderde en goedkope modellen. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar het ontwijken van obstakels nadat de bumpersensor door het botsen geactiveerd wordt. Een specificatie die de meest simpele robotstofzuigers al hebben. De nieuwe 3D obstakel vermijding technologie zoals bij de Dreame L10s Ultra en de Ecovacs Deebot X1 Plus is pas net uit en komt gebruikelijk samen met de geavanceerde laser navigatie. Een technologie die nog slechts beschikbaar is bij een schaars aantal modellen binnen de nieuwste generatie robotstofzuigers.

Robotstofzuigers met 3D Obstacle Avoidance

Picture of Peter-Jan

Peter-Jan

Product Specialist bij Robostofzuigers.be